restauranger med affärslunch i Stockholm, Vasastan

DalaNisse

Vikingagatan 7, Stockholm, Vasastan
 Öppet
Varmt välkommen till en familjeägd kvarterskrog sedan 12 år tillbaka i centrala Birkastan. Bakom Restaurang Dalanisse finns en tydlig strävan efter mat som passar alla smaker och sällskap. Här finns något för alla! I menyn finner du alltifrån klassiska till mer moderna maträtter med spännande ingredienser. Till oss kommer du för att avnjuta en god måltid med familj, vänner eller arbetskollegorna.

Med fokus på god mat, service och gästen får du alltid en härlig upplevelse på Dalanisse och där du som gäst kan känna dig som hemma.

Välkommen till oss på Vikingagatan 7 på St: Eriksplan i Stockholm!
Visa mer

Värdshuset Kräftan

Kräftriket 9, Stockholm, Vasastan
 Öppet
Invid Brunnsviken mellan äng och vatten finns Värdshuset Kräftan. Området, som kallas Kräftriket, är inte bara naturskönt utan också känt från både litteraturen och historien.

Kräftriket omnämns exempelvis i Bellmans och Taubes diktning. Det hette i början Cathrineberg och var ett jägarboställe. I slutet av 1700-talet köptes det av en köksmästare Schmidt som lät öppna en krog och serverade kräftor ur Brunnsviken till sina gäster. Rörelsen blev enormt populär och drevs till mitten av 1800-talet. Vid en vägombyggnad på 1940-talet revs dock torpet, det ansågs stå i vägen för den ökande biltrafiken.

Carl Michael Bellman nämner Brunnsviken och även restaurangen (Första Torpet) i sin diktning. Vid Brunnsvikens strand står en staty av Bellman med sin luta. Det är inte vilken vilken staty som helst utan Alfred Nyströms klassiska staty från 1872. Den stod ursprungligen framför Hasselbacken.

Varmt välkomna!
Visa mer