China!

Skriv ut denna sida







Förrätter
>> Upp
Dragens Ångkokta Dumplings 6 st
Ångkokta Jiao Zi (dumpling) var en av Kejsar Qian Longs (1711- 1799) favoritmellanmål. Qian Long var en av de mest framstående kejsarna i den kinesiska historien. Receptet var länge en kunglig hemlighet. Vår mest sålda rätt!
109
Gurka med vitlöksmousse
Absoluta favoriträtten i Kina.
89
General Biff
Kokt viff i sojasås och kinesiska kryddor. Serveras kall
98
Gula Böngroddar
Böngroddar, tofu, sojapasta och gluten tillsammans kallas de fyra stora uppfinningar i kinesisk mat. Att dagligen äta denna rätt kan säkert förlänga din livslängd, i alla fall enligt traditionell kinesisk medicin.
99
Parets Biffskivor, (Mycket stark)
En av kändaste rätterna i Sichuanköket. För ca åttio år sedan började Guo Chaohua och hans fru Zhan Tianzheng, att tillverka och sälja kryddigt tunna skivor av nötkött, hjärta, tunga, mage och lunga. Paret lyckades med bedriften att gå från att knacka dörr och sälja på gatumarknader till att ha en egen butik kallad Fu qi fei pian alltså, parets lungskivor. Förutom att parets rätt är fantastiskt god är man avundsjuk på deras starka kärleksförhålla nde Namngivet ?Att Evigt Återföljas?. OBS! Dagens rätt innehåller ingen lunga.
99
Sichuan Pickle
Aptitlig förrätt inlagda grönsaker mm. Smakar bäst med kinesiskt risbrännvin!
89
Revbensspjäll eller Fläskfilé med Cashewsås
Receptet för Cashewsås var en kejserlig hemlighet. Marinerade revbensspjäll eller fläskfilé grillas i fruktträdsrökt vedugn och direkt till tallriken utan mellanlandning.
110
Bondens Bönost
Hemgjord tofu lagad på traditionellt recept och metoder.
79
Fem smakers jordnötter
Jordnötter kokade med 5 olika kinesiska örter. Bra för hälsa.
79
Tusenårsägg
Obs! speciellt marinerade ägg, vilket åldrar dom c:a 1000 år! Effekten är densamma som naturlig åldring. Dock tycker ca 80% av västerlänningar inte om sådana ägg. Vågar du smaka?
99
Kokta Färska Sojabönor
29
Taoyuan Trio
Ursprunget till rätten kommer från en av Kinas mest kända romaner Tre Rikedomar För ca 2000 år sedan. De legendariska hjältarna Liu (vitt ansikte = färska valnötter), Guan (rött ansikte = paprika) och Zhang (svart ansikte = träöronsvamp). Med höga ideal och gemensamma mål träffades de tre hjältarna i en valnötsträdgård under blomningens högsäsong. De svor en högtidlig ed på att vara trogna varann in i döden och drack en rituell skål i Maotai (risvin) sedan drog de ut i krig. Till slut lyckades de skapa ett eget rike som kallades Västra Sh. Tillsammans med de två andra rikedomarna- Norra Wei och Östra Wu delade de tre hjältarna hela Mittens Rike. Ni bör alltid äta den här rätten, samt skåla i risvin, innan ni ska göra något tillsammans. Resultatet blir inget bråk och väldigt lyckat!
109

Specialrätter
>> Upp
Oxfilé med Guoba
Vad är Guoba? Ja, ingen gotländsk gubbe i alla fall. Nej det är faktiskt krispigt ris. När kineserna för några tusen år sedan, började koka ris i gryta, fann de längst nere på botten i grytan ett lager av massivt, krispigt kokt ris. Guoba var namnet.
218
Sandstorms Revbensspjäll
Provinsen Xianjiang i Kinas nordvästra hörn präglas av den väldiga Taklamakanöknen och var under århundraden den viktigaste delen av Sidenvägen. En av de mest kända rätterna från Xinjiang är de här revbensspjällen, Som grillas med spiskummin, en krydda typiskt för regionen. Att äta den här rätten sägs ge en försmak av sandstorm. Tycker ni att det låter konstigt? Prova får ni se!
199
Genuin Pekinganka
En Anka, tre rundor. Första rundan: Ankskinn med kött, Andra Rundan: Ankfilé, Tredje Rundan: Anksoppa. Ingår: vårlök, sojapasta, ca 20st lotuspannkakor, Extra pannkakor kostar 5kr /st.
599
Apelsinkyckling
188

Fiskrätter
>> Upp
Ekorrfisk
Hel benfri gös (ca 1kg) som friteras med sötsur bönsås, Namnet kommer av att den färdiglagade fisken liknar en ekorre.
369
Surkåls Fiskfilé
Den här rätten är den mest älskade av vår personal! Långt innan kylskåpets födelse var surkål en metod för lagring av färska grönsaker i Kina. Gös med surkål för smaksättning passar alldeles utmärkt. Fiskköttet är mört med soppans läckra surhet, lite starkt men inte fett.
248
Gan Shao Hel Gös
Gan Shao betyder koka utan vatten, är ett populärt sätt att laga mat i Kina. Istället för vatten används olja . Metoden innebär att kockarna låter den djupfriterade Gösen långsamt sjuda tillsammans med olika såser. Sojabönsåser tills de har absorberats av fisken, därav namnet Gan = inkokt. Riktigt smakligt!
335
Pen Pen Fisk!
God men extremt stark! Stor portion räcker gott för två personer. En av de vanligaste husmanskosten i Sichuanbons matbord.
258

Fågelrätter
>> Upp
Xiang Su Anka
Först marineras och kokas ankan med olika ingredienser, för att därefter bakas i ugn. Detta gör att ankan blir mycket mör. Fågelköttet lossnar mycket lätt från benen. Ta tag i ett ben så får ni testa våra kockars kompetens!
288
Chili Kyckling
Bitar av ungkyckling friterade med chili och Szechuanpeppar. Här finner ni kycklingen i ett hav av chili, men se upp - risken finns att hela munnen bedövas. Lycka till!
188
Tre färgers Kyckling
Wokad ungkyckling med färsk chili röd, grön och gul.
188
Palatsväktarkyckling
Kycklinglår och jordnötter.
188
Mao Anka
I Sichuan kallar man Mao för "mini hotpot".
259
You Lin Kyckling
Real slow food! Men riktig gott.
188

Fläsk & Nöträtter
>> Upp
Vattenkokt Oxfilé
Heta grytan! Här bjuds på udda smaker och en hetta som får det att ryka ur öronen. Populär lagningsteknik i Sichuan provinsen som fascinerande snabbt fått en stor utbredning över hela Kina. Rekommenderad av Aftonbladet och DN.
219
Lejonhuvud
Stora kinesiska köttbullar gjorda på fläskfärs fyllda med svart kinesisk svamp och grönsaker. Kallas lejonhuvud eftersom de är stora och mjuka. Rör om och se hur de löses upp likt smör. Tillagningen sker på ett speciellt vis: Först en mild frityr följt av ca 15 min ångkokning. Därefter kokas bullarna med blandade såser. Serveras fyra till antalet och kallas också av kineser för fyra säsongers lyckobullar.
199
Oxfilé med Champinjoner & babybambuskott
219
Sandstorms Lammstek (benfri)
Rätten lagas med samma krydda som Sandstorms revbensspjäll, dvs. spiskummin. En rätt från den legendariska Sidenvägen.
225
Mei Cai Kou Kött
Sidfläsk med mei cai grönsaker och ångkokt bröd. Rätten kommer ursprungligen från delstaten Hui Zhou i södra Kina och har anor från norra Song Dynastin ca 960-1127. När den store poeten Su Dongpo bodde i Hui Zhou uppkallades rätten efter honom.
225
Fiskdoftande Fläskstrimlor
Ingen fiskdoft här! Namnet kommer av att man tidigare ofta brukade laga fisk med samma slags sötsura, starka smak. Här bjuds du på en kombination av mjukt kött och knapriga bambuskott.
188
Strimlat fläsk med vårlök och bönsås
Den här populära huvudstadsrätten påminner mycket om pekinganka. Båda rätterna använder sig av samma söta bönsås och strimlad vårlök, och båda äts genom att köttet rullas i små pankakor eller bröd.
258
Sötsur fläskfilé
En av Kinas mest populära och kända vardagsrätter.
188
Myror som klättrar i träd
Wokade glasnudlar (träden) blandat med fläskfärs (myrorna).
185
Come Back Fläsk
Efter kokning av en bit sidfläsk skärs köttet till tunna skivor och friteras/wokas med olika kinesiska såser. För länge sedan, i den kinesiska provinsen Sichuan, tilläts enbart gifta män avnjuta denna maträtt. Frun skulle stå för tillagning och servering. Nuförtiden kan lyckligtvis alla gifta som ogifta, män som kvinnor, avnjuta det dubbellagade köttet.
199
Mapo Tofu
Mapo är legenden om en gammal bondkvinna som levde i Szechuan, Kina. Hon var först med att tillaga tofu med kinesisk taggig ask och chili. Ma betyder också bedövning och Po gumman.
185
Frasig Gristarm
Äckligt? Tvärtom och även vanlig korv är ju gjord med tarmar!
210
Tangcu Revbenspjäll
188

Skaldjursrätter
>> Upp
Säsongens Kammusslor per st
Ångkokta färska norska kammusslor med krossad vitlöksmousse. Minsta beställning
99
Seafoodgryta Yi Pin
Yi Pin betyder att känna smak och en riktig smakupplevelse bjuder denna gryta på. Ett varningens ord dock: sörpla försiktigt denna gryta är extremt varm.
209
Chao YouYu
Wokad bläckfisk med vinäger och chilisås. Den färdiga maträtten liknar sängkläder och har i Kina ett speciellt budskap. Bjuder chefen på denna rätt betyder det att du får sparken bara att packa ditt pick och pack och gå.
199
Kryddad Scampi
Friterade scampi med het ätbar chili.
219
Gongbao Räkor
Räkor tillagade med jodnätter och lök.
210

Vegetariska
>> Upp
Louhan Zhai
En vegetarisk njutning bestående av blandade grönsaker. Namnet kommer från Lou han, kinesiska munkar, som förbjöds att äta kött och även köttets oljor.
179
Fiskdoftande Aubergine
Fiskdoftande aubergine med en sötsur, stark smak.
195
Shanghaikål med Shiitake-svamp
Shanghaigrönsaker med shiitake eller väldoftande svamp som den heter på kinesiska en av Kinas bästa svampsorter.
195
Grönt på Vitt!
Wokade grönsaker med tofu.
165
Hemlagad Tofu
En av de vanligaste rätterna på det kinesiska vardagsmatbordet, lagad med bönost (tofu).
185
Wokade potatisstrimlor med vinäger
Typisk husmanskost på landsbygden. Anses sänka blodfettet om man äter det ofta, enligt kinesisk medicin.
128
Frasiga gröna bönor
Obs! Vi använder färska gröna bönor.
195
Arton Buddha
Blandade skogssvampar, wokade till perfektion.
205

Grytor
>> Upp
Tofu Gryta
För mer än tretusen år sedan uppfann kineserna keramik för dekoration, lagring samt matlagning såklart! Själva lergrytan är sandkeramik som gjorts av kvarts, fältspat, lera m.m. Grytan efterbränns i extremt hög temperatur, detta gör att den får en glaserande yta. Grytan får en isolerande förmåga och behåller värmen. Med dess porösa textur, kan den absorbera och släppa igenom olika blandade smaker. I kinesisk matlagning används keramikgrytan till fiskhuvudsgryta, kycklinggryta, seafoodgryta och revbensspjällsgry ta etc.. Ju äldre och anskrämligare själva grytan är, desto bättre smakar rätten!
189
Tofu och Grönsakssoppa
158
Västra Sjöns Biffsoppa
Soppa med färs av biffkött och olika kinesiska svampar. Soppan har fått sitt namn av att den liknar en legendariskt vacker sjö i staden Hangzhou i östra Kina. Kineser brukar säga att Hangzhou med sin sjö är så nära paradiset man kan komma på jorden.
199

Snacks
>> Upp
Hemlagad Månkaka
Visste ni att den här efterrätten kom till i Kina för 3000 år sedan? Den var ett offer till månguden. Idag är det runt 1,3 miljarder kineser som årligen äter kakan under månfestivalen, som firas den 15:e dagen i månkalenders åttonde månad. Enligt traditionen är det den tid på året som månen år som fullast. Kakan är för kineser en symbol för återförening, lycka, sötma och lugn. Receptet varierar mellan olika delar i Kina. Våra hemlagade månkaka innehåller mer än ett dussin ingredienser, bl.a. rödbönsmos, sesamfrön, valnötter, jordnötter, solros- och pinjekärnor.
98
Guld & Silver Ångat Bröd 10st
Vi förbereder en vetedeg på exakt samma sätt som vanligt svenskt bröd, men vi ångkokar istället för att baka i ugnen.
99

Efterrätter
>> Upp
'triad ice cream'
Hemlig egentillverkad.
Innehåll: matcha, mandelskivor, röda bönor.
95
Mangokräm
Absoluta favoriträtten i Kina.
88
Friterad bananer med glass
75
Cocosglass / Mangoglass
88
Banaaslpit
95
Chinamisu!
88



Denna nätplats levereras av Gastrogate - se mer på www.gastrogate.com